Hoe veerkrachtig wil je zijn?

PsychElan helpt hulpverleners ingrijpende gebeurtenissen te verwerken

Een ingrijpende gebeurtenis
hoeft geen traumatische ervaring te worden

Ervaringen met het werk van Martijn Dame

Brandweer Zeeland

Martijn Dame heeft voor onze Vakmanschapsdagen van Brandweer Zeeland twee workshops verzorgd.
Deze zijn door onze bevelvoerders en officieren van dienst als zeer goed ervaren.
De workshop mentale veerkracht gaf verschillende deelnemers herkenningspunten in hun eigen ervaringen. Waar wij als organisatie zeker meer mee willen doen.

Martijn is een zeer prettig persoon om naar te luisteren, hij betrekt zijn deelnemers met actieve werkvormen in zijn programma waardoor iedereen geïnteresseerd is en blijft.
Daarnaast komt hij over als een kundig spreker die weet waar hij over praat.

Winanda van den Ende,
Specialist Vakbekwaamheid Brandweer/Hoofdofficier van Dienst Brandweer (HOvD)

Ambulancezorg Rotterdam Rijnmond

‘PsychElan heeft in 2018 een scholing mentale veerkracht verzorgd voor de ambulancehulpverleners van AmbulanceZorg Rotterdam Rijnmond. Het is een persoonlijke reis geworden, waarbij er voldoende tijd en ruimte was om gebeurtenissen uit het verleden te bespreken en deze in een perspectief te plaatsen zodat er mogelijkheden ontstaan om ze te verwerken! De instructeurs komen zelf ook uit de praktijk, waardoor het gemakkelijker is om problemen die we tegen komen tijdens het werk bespreekbaar te maken. Martijn en Stefan: bedankt voor het delen van jullie kennis over wat maakt dat een ervaring soms als een heftige ervaring binnenkomt en voor de tips die jullie aan onze organisatie hebben gegeven om ervoor te zorgen dat hulp sneller en gemakkelijker gegeven kan worden wanneer een van onze collega’s een heftige hulpverlening ervaart.’
 
Bedankt voor de leuke samenwerking!

Bart Leenders
ROC/AZRR

Brandweer cluster Hoeksewaard (mentale veerkracht & partneravonden)

Heel lang is de mentale belastbaarheid van de brandweerman en vrouw onderbelicht gebleven. De training Mentale veerkracht heeft ons inzicht gegeven in de mogelijke problemen die men kan ondervinden bij het uitoefenen van het brandweervak. Met name hoe we bepaalde zaken kunnen herkennen, hoe eventueel te handelen. De interactieve en vooral ook persoonlijke manier van de instructie, maakt dat iedere deelnemer zich betrokken voelt bij de training maar vooral ook bij de overige deelnemers. Als er al drempels zouden zijn om bepaalde zaken met elkaar te delen, dan zijn die op deze avond verdwenen. Martijn weet een ieder te raken op een manier dat hij of zij persoonlijke en/of emotionele zaken met de ander wil delen. Hij weet waar hij het over heeft, hij heeft zijn sporen verdiend in het brandweervak. Dat maakt ook dat de deelnemers zich makkelijker open stellen.

Daarnaast heeft een grote groep van onze partners de Partneravond gevolgd. Eenzelfde insteek als bij de ploeg, waarbij ook de interactieve manier van instructie een grote rol heeft gespeeld. De reacties van de partners waren zeer positief.

Izaak Nobel
Ploegchef Cluster Hoeksewaard, post Nieuw Beijerland

ARTIKEL : Geslaagd seminar over psychosociale hulpverlening na aanslagen (IFV).

"Een terroristische aanslag is een ramp net als andere rampen". Dit was een van de stellingen die werden voorgelegd aan de deelnemers van het seminar Psychosociale hulpverlening na terroristische aanslagen.

Referentie: Cleme Wermers

Martijn Dame heeft mij in 2014 gecoacht bij het nemen van enkele stappen welke relatie hadden met mijn werkvlak (brandweer). Al snel werd mij duidelijk dat werk en privé nauwer met elkaar in verbinding staan dan in eerste instantie gedacht. Hierdoor werd de focus verbreed, waarbij ook mijn coachvraag parallel hieraan meebewoog.

Tijdens het traject heeft Martijn verschillende technieken gecombineerd, waaronder 'de cirkel van invloed', 'de schaalverdelings-' en de 'RET-techniek' (Rationeel-emotieve Therapie). Met deze technieken hebben we bereikt dat mijn coachvraag verhelderd werd en mijn huidige situatie inzichtelijker werd, waarna we ons vervolgens konden focussen op het gewenste resultaat. Hierbij werden enkele karaktereigenschappen van mij blootgesteld (mede dankzij het Jung-verslag), waardoor er gerichter naar een persoonsgebonden richting gekeken kon worden.

Dankzij de juiste voorbereiding en het samenvattend vermogen van Martijn hebben we resultaten geboekt. Hierdoor heb ik de juiste beslissingen kunnen nemen, welke uitstekend aansloten op mijn situatie.

Cleme Wemers

Brandweer cluster Hoeksewaard (TCO)

Op 18 januari 2016 heb ik, samen met een aantal collega’s uit het cluster Hoeksche Waard, de herhalingscursus TCO gevolgd. Na ruim een jaar geleden te zijn gestart als TCO-er was het prettig om ervaringen met de collega’s uit te wisselen. Niet de individuele zaken natuurlijk, maar wel de dingen waar je als (beginnend) TCO-er tegen aan loopt. Deze ervaringen werden weer gebruikt voor het opfrissen van de theorie en ‘s-middags moesten we echt aan de bak met een rollenspel. Het werken met een acteur is hierbij een absolute meerwaarde. Hoe reageert iemand tijdens een gesprek, welke emoties komen er los en hoe reageer jij daar zelf weer op. Best confronterend, maar wel de beste leerschool. Gevolgd door een opbouwende feedback van de acteur en je collega’s in een open en vertrouwelijke sfeer. Dit alles onder leiding van Martijn, die naast zijn kennis als psycholoog ook zijn ervaring als brandweerman meeneemt. De praktische insteek is zeker voor ons als praktijkmensen erg prettig en het maakt de (soms) best lastige materie eenvoudiger te begrijpen. Kortom een leuke en leerzame cursus.

Alfred Hoek

Brandweer cluster Hoeksewaard (opdrachtgever)

Brandweer cluster Hoeksche Waard was op zoek naar een deskundige partner voor herhalingstrainingen TCO (Team Collegiale Opvang) en voorlichtingsavonden mentale veerkracht voor brandweervrijwilligers en partners. Martijn heeft ervaring als manschap, bevelvoerder en officier van dienst. Dat was voor ons een erg belangrijk pluspunt. Een trainer die weet wat wij voelen als hulpverlener. Martijn levert maatwerk. Hij staat dicht bij de groep en is in staat om een prettige en veilige sfeer te creëren. Zijn interactieve programma’s en de casussen zijn toegespitst op de praktijk en verzorgd tot en met de kleinste details. Als instructeur straalt hij veel vertrouwen en ervaring uit. Of het nu gaat om gespreksvaardigheden voor TCO medewerkers of voorlichting mentale veerkracht voor brandweervrijwilligers en partners van brandweervrijwilligers; cluster Hoeksche Waard heeft in Martijn een geschikte partner gevonden! Wij hopen nog vaak van zijn expertise gebruik te kunnen maken.

Peter Pierneef
Medewerker Operationele Zaken (Vakbekwaamheid)
Brandweer Zuid-Holland Zuid, cluster Hoeksche Waard

ARTIKEL : Masterclass over de werking van het brein (GCO Twente).

Het begrijpen van het eigen brein, het brein van je collega en daardoor als GCO-er maatwerk leveren waren de belangrijkste doelstellingen.

Bekijk het artikel

Referentie: Jeroen Naaktgeboren

Ik heb Martijn leren kennen als een betrokken persoon met oog voor het individu. Zijn manier van optreden versterkt het teamverband en geeft mensen de ruimte om hun ervaringen te delen. Dit heb ik als prettig ervaren omdat de onderwerpen vaak lastig en beladen zijn.
De mentale veerkracht trainingen van Martijn zijn een gezonde tool om aan de voorkant mensen sterker te maken en te wapenen tegen de soms pittige taak als incidentbestrijder.
Met name zijn gedrevenheid om maatwerk na te streven in zijn trainingen is een belangrijk element. Het viel mij op tijdens diverse trainingen dat elke groep verschilt. Omdat Martijn zelf uit de praktijk komt weet hij duidelijk waar hij over praat en dat komt heel sterk tot zijn recht in de trainingen.

Jeroen Naaktgeboren
Bevelvoerder/Instructeur
VRR Cluster IJsselmonde
VRZHZ Cluster Hoeksewaard

ARTIKEL : PsychElan in het magazine van de brandweer Zuid-Holland Zuid.

Over de trainingen, voorlichtingen en bijscholing die PsychElan heeft verzorgd en zal verzorgen voor het Cluster Hoeksewaard van de brandweer Zuid-Holland Zuid.

Maatwerk als een goed zittend pak

Wist u dat PsychElan ook maatwerk levert?
bel ons gerust voor een afspraak

© Grafisch Goed Geregeld | 2020