Opleiding
TCO

 

Opleiding TCO

TCO staat voor Team Collegiale Ondersteuning. Een TCO’er beschikt over achtergrondkennis in de manier waarop ons brein werkt en met gebeurtenissen omgaat. Daarnaast is een TCO’er getraind in constructieve communicatiestijlen en gesprekstechnieken. Hierdoor kan de TCO’er collega’s gericht en effectief opvangen nadat zij iets ingrijpends hebben meegemaakt. PsychElan biedt zowel de basisopleiding als bijscholingen op dit gebied.

Waaruit bestaat de opleiding TCO?
De opleiding tot TCO’er is in principe geschikt voor iedereen met een goed ontwikkeld empathisch vermogen en de bereidheid om collega’s betekenisvol te kunnen ondersteunen na ingrijpende gebeurtenissen. Tijdens deze opleiding leer je hoe je dit kunt doen. In de drie dagen waarin we samen aan de slag gaan, staat elke dag één onderdeel centraal staat.

De eerste dag begint met de basiscompetenties van TCO. We gaan onder andere in op de werking van het brein, de manier waarop gebeurtenissen worden verwerkt en hoe dit soms mis kan gaan. Het stresszonemodel, PTSS en breinhygiëne zijn voorbeelden van onderdelen die hierbij aan bod komen. Daarnaast wordt ruim aandacht besteed aan copingstijlen en aan mentale veerkracht: hoe dit versterkt of in stand kan worden gehouden, of bij verstoring juist kan worden hersteld.

Op de tweede dag leer je over constructieve communicatiestijlen en gesprekstechnieken. Je leert om actief te luisteren zonder te oordelen, welke fasen je doorloopt tijdens een gesprek en hoe je non-verbale communicatie kunt interpreteren.

Op de derde dag brengen we wat je tot nu toe hebt geleerd in de praktijk. Zowel in groepsverband als individueel ga je oefenen met een trainingsacteur. Voor dit onderdeel kun je kiezen voor je eigen ingebrachte casus of een casus uit het ruime aanbod van PsychElan.

Esther Wezel

Recent heb ik een training gevolgd bij Martijn. De training was gericht op sociale ondersteuning bieden aan collega's ten tijde van het Corona-thuiswerken. Behalve dat...

Marieke van Leijden

De training voor het team collegiale ondersteuning was leerzaam, afwisselend en inspirerend. Martijn heeft een manier van uitleggen waar je echt iets mee kan. Ik vond...

Veiligheidsregio Kennemerland

“Martijn heeft voor de collegiale opvang van het Team Corona een cursus verzorgd om de collega’s de basisvaardigheden bij te brengen. Tijdens deze training behandelde hij...

Voor wie is opleiding TCO?

Ambulance personeel

Meldkamer personeel

Leidinggevenden

Brandweer

Verpleegkundigen

Docenten

Politie

Afdelingchefs

Artsen

Bijscholing TCO

Nadat je de basisopleiding TCO hebt afgerond, is het in principe de bedoeling om jaarlijks bijscholing te volgen. Deze bijscholing is zoveel mogelijk afgestemd op de input van jouw TCO-team, dus de precieze invulling is altijd anders. Tijdens twee dagdelen gaan we bijvoorbeeld de diepte in aan de hand van vraagstukken die je zelf inbrengt, gaan we in op de actualiteit of behandelen we relevante cases uit het werkveld. Op verzoek kan PsychElan tevens zelf een programma opstellen, maar de koppeling naar de dagelijkse praktijk van jou en je collega’s heeft sterk de voorkeur. Bevindt een van je TCO’ers zich momenteel in een lastig TCO-traject? PsychElan kan individuele TCO’ers of het gehele team hierbij ondersteunen in de vorm van supervisie.

Net zoals bij de basisopleiding zal ook bij de bijscholing een trainingsacteur aanwezig zijn die jou helpt om je kennis van verschillende gesprekstechnieken weer op te frissen en toe te passen. Ook komt jouw eigen mentale veerkracht als TCO’er tijdens deze bijscholing aan bod, want hoe zorg jij ervoor dat je niet overbelast raakt en zowel je eigen ervaringen als die van de collega’s die je helpt op een goede manier verwerkt? Aan het einde van de bijscholing staat alle basiskennis je weer helder voor de geest en heb je nieuwe inzichten en technieken opgedaan.

Hulpverleners

Zorgverleners

Onderwijs

Meer weten wat PsychElan voor u kan betekenen?

Heb je vragen over de diensten of werkwijze van PsychElan of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik kijk graag samen met jou waar de behoeften van jouw organisatie liggen en op welke manier we hiermee aan de slag kunnen gaan.

Verstuur je vraag of je contactinformatie via dit formulier, dan neem ik zo spoedig mogelijk contact met je op. Ik streef ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Bel je liever? Laat dan je telefoonnummer achter in het bericht, dan bel ik je terug. Ik kijk ernaar uit om samen met jou aan de mentale veerkracht in je organisatie te werken.

 

Contactformulier

Dit formulier vraagt u om uw naam, e-mailadres en uw telefoonnummer zodat wij met u kunnen communiceren. 
Uw gegevens worden nooit aan derden verstrekt. Zie onze Privacyverklaring om te zien hoe wij met uw gegevens omgaan. klik hier

Via LinkedIn hou ik je op de hoogte van de meest recente cases, blogs en nieuws bij zowel PsychElan als onze branche.
Stuur me gerust een connectieverzoek!

Aanmelden voor nieuwsbrief?

Wil je de eerste zijn die hoort over nieuwe ontwikkelingen bij PsychElan?
Meld je dan aan voor de periodieke nieuwsbrief.

Contact

PsychElan
Laakboulevard 72
3825 AE Amersfoort

Telefoon: 06 - 201 392 44
E-mail: m.dame@PsychElan.nl