Hulpverleners

 

Hulpverleners

Geüniformeerde diensten

Onder hulpverleners verstaan we in eerste instantie geüniformeerde diensten, zoals de brandweer en ambulancemedewerkers. Dat zijn niet alleen de mensen die op straat aan het werk zijn, maar ook de mensen die hen achter de schermen ondersteunen, zoals het meldkamerpersoneel en de crisisteams. 

De dagelijkse praktijk van hulpverleners

Als hulpverlener ga je elke dag opnieuw aan de slag om uitdagende noodsituaties tot een zo gunstig mogelijk einde te brengen. Je geeft om je medemens en je omgeving en blijft je daarom inzetten voor hun veiligheid en gezondheid, maar hierbij word je ook vaak met heftige indrukken geconfronteerd. Indrukken die, op den duur, hun sporen kunnen achterlaten als ze niet op de juiste manier worden verwerkt. Wat deze juiste manier is, verschilt per persoon.

Zelf heb ik 24 jaar lang een uniform gedragen, eerst bij de Koninklijke Luchtmacht, daarna bij de brandweer. Naast de indrukken die ik zelf opdeed in dit werk, zag ik ook wat gebeurtenissen met collega’s deden. Om alles een plek te kunnen geven en dit werk goed te kunnen blijven doen, is mentale veerkracht van groot belang. Met PsychElan ondersteun ik hulpverleners op dit gebied door middel van preventieve trainingen, consultancy en individuele begeleiding.

Deze organisaties werken o.a. met PsychElan

 • GHOR Kennemerland
 • GGD Kennemerland
 • Brandweer Midden en West Brabant
 • Gezamenlijke Brandweer Amsterdam
 • Academie voor Ambulancezorg
 • Instituut Fysieke Veiligheid
 • Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond
 • InHolland Hogeschool
 • Ambulance Rotterdam Rijnmond
 • Ambulancezorg Noord Holland
 • Veiligheidsregio Noord Holland Noord

Bart Leenders

ROC/AZRR

"Het is een persoonlijke reis geworden, waarbij er voldoende tijd en ruimte was om gebeurtenissen uit het verleden te bespreken"

Izaak Nobel

Brandweer cluster Hoeksewaard

"De interactieve en vooral ook persoonlijke manier van de instructie, maakt dat iedere deelnemer zich betrokken voelt bij de training maar vooral ook bij de overige deelnemers"

Jeroen Naaktgeboren

Bevelvoerder/Instructeur

"Ik heb Martijn leren kennen als een betrokken persoon met oog voor het individu. Zijn manier van optreden versterkt het teamverband en geeft mensen de ruimte om hun ervaringen te delen"

Consultancy

Je zult in je organisatie regelmatig situaties tegenkomen waarbij je veranderingen naar je medewerkers moet communiceren, conflicten moet helpen oplossen of verbeterpunten wil vinden en doorvoeren op bepaalde gebieden. Mijn kennis van psychologie en ervaring als hulpverlener zet ik graag in om je hierbij te ondersteunen door middel van adviezen en eventueel de uitvoering hiervan.

Psychosociale begeleiding

Als hulpverlener maak je veel hoogtepunten mee, maar de dieptepunten zijn in dit werk ook onvermijdelijk. Sommige heftige gebeurtenissen blijven je zelfs langere tijd achtervolgen. Als hulpverlenerspsycholoog help ik je om deze te verwerken en je mentale veerkracht te versterken.


Opleiding TCO

Na een ingrijpende gebeurtenis is het ontzettend belangrijk om hierover te kunnen praten. Het liefst doe je dit met iemand die jou en de situatie begrijpt én over de juiste kennis en vaardigheden beschikt om jou de gebeurtenis op een gezonde manier te helpen verwerken. Tijdens de opleiding TCO (Team Collegiale Ondersteuning) leren jij en je collega’s hoe je dit kunt doen.

Mentale Veerkracht

Tijdens je werk zul je geregeld heftige situaties meemaken. Soms kan een gebeurtenis zo heftig zijn dat je hem niet van je af kunt zetten, soms is het een combinatie van meerdere gebeurtenissen. Door je mentale veerkracht te vergroten kun je hier beter mee omgaan. Dit is dan ook wat je leert tijdens deze training, aan de hand van theorie, groepsopdrachten en praktisch toepasbare tips en adviezen.

Copingstijlen

In een werkveld waarin je veel heftige gebeurtenissen meemaakt is het logisch dat je bewust of onbewust op zoek gaat naar manieren om hiermee om te gaan. Bij de training copingstijlen leer je verschillende gezonde methoden aan die je in de praktijk kunt combineren. Ook leer je welke methoden schadelijk zijn, waardoor je deze kunt vermijden.

Industriële Incidentenbestrijding (IIB)

Bij het bestrijden van incidenten op industrieel gebied komt meer kijken dan je mogelijk bent gewend. De samenwerking met de bedrijven die in jouw verzorgingsgebied zijn gevestigd is vaak cruciaal bij het maken van de risicoschatting en de uiteindelijke afhandeling van het incident. De basistraining IIB, verdiepende trainingen en de praktische training in lessons learned bereiden je hierop voor.

Teams

Individuele mentale veerkracht is ontzettend belangrijk. Deze wordt tot op zekere hoogte echter beïnvloed door het team waarin je werkt. Tijdens de trainingen voor teams gaan we dan ook aan de slag met de collectieve mentale veerkracht van teams of gaan we in op de verschillende stijlen van persoonlijk leiderschap en de invloed die deze hebben op zowel het team als het teamresultaat.

Interesse in een samenwerking?

Ieder mens is anders, daarom is de ondersteuning die PsychElan biedt dat ook. Ik ga graag samen met jou op zoek naar de vorm van ondersteuning die het best bij je organisatie en medewerkers past. Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek.

Hulpverleners

Brandweer. Ambulancepersoneel. Meldkamerpersoneel. Crisisteams. Reddingsbrigades…

Zorgverleners

Spoedeisende hulp. Intensive care. Traumatologie. Verloskunde. Verpleegkunde…

Onderwijs

Docenten. Leidinggevenden. Studenten in het volwassenenonderwijs. SLB’ers…
 

Meer weten wat PsychElan voor u kan betekenen?

Heb je vragen over de diensten of werkwijze van PsychElan of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik kijk graag samen met jou waar de behoeften van jouw organisatie liggen en op welke manier we hiermee aan de slag kunnen gaan.

Verstuur je vraag of je contactinformatie via dit formulier, dan neem ik zo spoedig mogelijk contact met je op. Ik streef ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Bel je liever? Laat dan je telefoonnummer achter in het bericht, dan bel ik je terug. Ik kijk ernaar uit om samen met jou aan de mentale veerkracht in je organisatie te werken.

 

Contactformulier

Dit formulier vraagt u om uw naam, e-mailadres en uw telefoonnummer zodat wij met u kunnen communiceren. 
Uw gegevens worden nooit aan derden verstrekt. Zie onze Privacyverklaring om te zien hoe wij met uw gegevens omgaan. klik hier

Via LinkedIn hou ik je op de hoogte van de meest recente cases, blogs en nieuws bij zowel PsychElan als onze branche.
Stuur me gerust een connectieverzoek!

Aanmelden voor nieuwsbrief?

Wil je de eerste zijn die hoort over nieuwe ontwikkelingen bij PsychElan?
Meld je dan aan voor de periodieke nieuwsbrief.

Contact

PsychElan
Laakboulevard 72
3825 AE Amersfoort

Telefoon: 06 - 201 392 44
E-mail: m.dame@PsychElan.nl