Mentale veerkracht

 

Mentale veerkracht

In jouw werkveld zul je regelmatig zeer stressvolle en ingrijpende gebeurtenissen meemaken. Dit wist je wellicht toen je voor deze carrière koos, maar je bent en blijft ook gewoon een mens. Daarom is het belangrijk om te weten welke factoren je mentale veerkracht beïnvloeden en wat je zelf kunt doen op dit gebied.

Wat houdt de training Mentale Veerkracht in?
Voor jou is het niet alleen belangrijk om te weten hoe je moet handelen tijdens een noodsituatie. Weten hoe je alles wat je daarbij hebt gezien, gehoord en ervaren een plekje kunt geven, zonder dat je er last van krijgt, is minstens zo belangrijk. Tijdens de training Mentale Veerkracht gaan we hiermee aan de slag, op basis van wetenschappelijke literatuur en praktische ervaringen uit de operationele praktijk.

Je leert tijdens deze training hoe je de stress en emoties, die je onvermijdelijk zult ervaren, op een gezonde manier kunt verwerken. Je leert dat het tonen van emoties geen zwakte is en dat je geen slachtoffer bent wanneer je zelf om hulp vraagt. Ook leer je wanneer het nodig is om aan de bel te trekken, voor jezelf of voor een collega. Aan het eind van de training kun je gelijk op basis van praktische tips en adviezen je eigen mentale veerkracht versterken en in de toekomst ook op peil houden.

Veiligheidsregio Kennemerland

De training voor het team collegiale ondersteuning was leerzaam, afwisselend en inspirerend. Martijn heeft een manier van uitleggen waar je echt iets mee kan. Ik vond het mooi dat er zo veel aandacht was voor onze eigen mentale veerkracht.

Hulpverleners

Tijdens je werk zul je geregeld ingrijpende situaties meemaken. Soms kan een gebeurtenis zo heftig zijn dat je deze niet van je af kunt zetten, soms is het een combinatie van meerdere gebeurtenissen. Door je mentale veerkracht te vergroten kun je hier beter mee omgaan of de situatie positief beïnvloeden. Dit is dan ook wat je leert tijdens deze training, aan de hand van theorie, groepsopdrachten en praktisch toepasbare tips en adviezen.

Meldkamer personeel

In de meldkamer zul je soms behoorlijk lastige of ingrijpende telefoongesprekken moeten voeren, waarbij het heel belangrijk is dat jij rustig en professioneel blijft handelen. Nadat je het gesprek hebt afgerond, kan het echter nog lang bij je blijven. Tijdens de training mentale veerkracht voor meldkamerpersoneel leer je hoe je alle indrukken goed kunt verwerken, je professionele distantie kunt bewaren en tegelijkertijd menselijk en betrokken kunt reageren.

Partners van hulpverleners

Als partner van een hulpverlener ben jij zijn of haar steun en toeverlaat, zeker na een ingrijpende gebeurtenis. Alleen door zich gehoord, begrepen en gesteund te voelen door de belangrijkste personen in zijn of haar leven, kan je partner dergelijke gebeurtenissen goed verwerken. Tijdens deze training van één dagdeel leer jij hoe je je partner op zo’n moment het best kan ondersteunen.

Zorgpersoneel

In jouw werk zul je geregeld meemaken dat mensen overlijden, heftige diagnoses krijgen of andere nare dingen meemaken, ondanks dat je weet dat je hebt gedaan wat je kunt. Daarnaast ben je vaak omringd door de intense emoties van je patiënten en hun naasten. Al deze indrukken draag jij met je mee. De training Mentale Veerkracht voor zorgpersoneel leert jou hoe je deze op een gezonde manier verwerkt zonder er zelf onder te lijden.

Leidinggevenden

Als leidinggevende ben jij te allen tijde op de hoogte van wat er speelt onder je personeel. Wanneer iemand door omstandigheden of heftige gebeurtenissen op het werk niet goed in zijn of haar vel zit, is het voor jou van belang om te weten hoe je hen kunt ondersteunen. Tijdens deze training leer je verschillende leiderschapsstijlen en de invloed die deze hebben, maar ook hoe je je eigen mentale veerkracht kunt waarborgen.

Docenten

Als docent sta je onder grote druk. Jij bent immers de toekomstige generatie binnen jouw werkveld aan het opleiden. Daarbij komt veel verantwoordelijkheid kijken en doorgaans een hoge werkdruk.  Maar je zult ook geconfronteerd worden met de persoonlijke verhalen en ervaringen van je studenten, die soms best heftig kunnen zijn. Tijdens deze training leer je hoe je hen goed kunt blijven helpen, zonder hier zelf aan onderdoor te gaan.

Verdieping

Deze verdiepende training borduurt voort op de basisprincipes van mentale veerkracht die je al tijdens een eerdere training hebt geleerd. Deze training wordt samengesteld op basis van de behoeften en input die jij en je team zelf aandragen. We gaan specifiek in op de onderwerpen die voor jullie relevant zijn, waarbij bespreken van recente cases (supervisie) ook tot de mogelijkheden behoort.

Hulpverleners

Zorgverleners

Onderwijs

Meer weten wat PsychElan voor u kan betekenen?

Heb je vragen over de diensten of werkwijze van PsychElan of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik kijk graag samen met jou waar de behoeften van jouw organisatie liggen en op welke manier we hiermee aan de slag kunnen gaan.

Verstuur je vraag of je contactinformatie via dit formulier, dan neem ik zo spoedig mogelijk contact met je op. Ik streef ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Bel je liever? Laat dan je telefoonnummer achter in het bericht, dan bel ik je terug. Ik kijk ernaar uit om samen met jou aan de mentale veerkracht in je organisatie te werken.

 

Contactformulier

Dit formulier vraagt u om uw naam, e-mailadres en uw telefoonnummer zodat wij met u kunnen communiceren. 
Uw gegevens worden nooit aan derden verstrekt. Zie onze Privacyverklaring om te zien hoe wij met uw gegevens omgaan. klik hier

Via LinkedIn hou ik je op de hoogte van de meest recente cases, blogs en nieuws bij zowel PsychElan als onze branche.
Stuur me gerust een connectieverzoek!

Aanmelden voor nieuwsbrief?

Wil je de eerste zijn die hoort over nieuwe ontwikkelingen bij PsychElan?
Meld je dan aan voor de periodieke nieuwsbrief.

Contact

PsychElan
Laakboulevard 72
3825 AE Amersfoort

Telefoon: 06 - 201 392 44
E-mail: m.dame@PsychElan.nl